INDSIGT

Danske børn får mange skader af overbelastning i sport

6.9.20
Danske børn får mange skader af overbelastning i sport
Der har igennem længere tid været stigende fokus på aktivitet og sportsudøvelse hos børn og unge, og der er mange plusser ved øget aktivitet og deltagelse i sport. Men stigningen i sportsudøvelse medfører også en stigning i sportsskader blandt børn og unge. Nu har forskere undersøgt, hvilken slags sportsskader, der er de hyppigste i en række sportsgrene og hvor de oftest opstår.

Flest skader i underkroppen

De tre forskere, Charlène Chéron, Christine Le Scanff og Charlotte Leboeuf-Yde fra CIAMS, University Paris-Sud, Université Paris-Sarclay og Institut Franco-Européen de Chiropraxie, Toulouse i Frankrig, er kommet frem til, at skader oftere forekommer i underkroppen end i overkroppen, uanset hvilken sportsgren, det drejer sig om. Det er især knæ og underben, det går ud over, med to bemærkelsesværdige undtagelser: unge håndboldspillere oplever oftest overbelastningsskader i albuen og underbenet i lige store mængder, og hos dansere går det hårdest ud over knæ og fødder.

Begrundelsen for de mange skader på forskellige områder af underkroppen kan være, at den underste del af kroppen bærer kroppens samlede vægt og derfor bliver belastet hele tiden.

Overbelastningsskader fylder mere end akutte skader

Desuden er der mange flere overbelastningsskader end akutte skader. Overbelastningsskader kommer, som navnet siger, af, at man overbelaster muskler og led – og ikke i forbindelse med fald eller slag. Det betyder ikke, at sport og fysisk aktivitet er usundt, det er det slet ikke, men det betyder, at alle skal være opmærksomme på tilbagevendende smerter i muskler og led

De mange overbelastningsskader peger på, at der skal tænkes anderledes i fremtiden både i trænings- og behandlingssammenhænge. I fremtiden bør der arbejdes endnu mere på at sikre, at skader undgås på alle ansvarlige niveauer lige fra børnene selv, deres forældre, trænere og til beslutningstagere i sportsorganisationer og politik, siger Signe Fuglkjær Møller, kiropraktor, ph.d.-studerende ved Syddansk Universitet.
Danske børn får mange skader af overbelastning i sport

Hvad kan du gøre for at forebygge sportsskader hos dit barn?

  • Variation i og tilvænning til træningen er vigtig
  • Gradvis tilbagevenden efter skade er også vigtig
  • Hvis dit barn som lille dyrker flere forskellige typer sport i stedet kun en type, forebygger det ikke kun skader, men også at barnet helt mister lysten til sport senere som ung
  • 1-2 ugentlige fridage fra sportstræning er nødvendige - sport 6 dage om ugen er for meget. (Her tænkes ikke på fri leg, men decideret træning.)
  • Søg evt. rådgivning hos fx kiropraktor eller læge – også for overbelastningsskaderne
  • Tal med sportsklubben, træneren eller andre forældre om forbyggelse af skader. Du kan fx spørge træneren, om de følger et skadesforebyggende program