Alt du skal vide om smerter i håndleddet

GENERELT

Håndled

Håndleddet består af 8 knogler og hånden af 19 knogler, som alle i samspil med muskler og sener gør at vi kan gribe, holde, tage ting osv. Uden denne funktion ville mange af hverdagens gøremål være umulige. Problemer opstår hyppigt efter vrid, ensartede bevægelser, sport eller ved fald, hvor du tager fra med hænderne.

Se mere

kiropraktoren.dk

Logo

Akutte smerter

Symptomer: Gener i form af stivhed og nedsat bevægelighed i håndleddet er et typisk symptom på, at noget er galt. Der kan være smerter i håndleddet eller smerter ud mod fingrene. Der kan også være føleforstyrrelser i hånd og/eller fingre

Årsag: Hånden og håndleddet er et område, der ofte skades ved traume, eksempelvis ved fald med udstrakt arm, hvor hånden bruges til at tage fra med. Andre hyppige håndskader er overbelastningsskader, der ofte opstår hvis du skifter til et arbejde, som kræver mange gentagne dreje- og vridebevægelser eller du begynder på en ny sport, eksempelvis en ketsjersport.

I håndleddet kan dårligt fungerende led afgive smerter i sig selv og de omkringliggende muskler kan arbejde så stramt, at der kan opstå irritation i seneskederne – seneskedehindebetændelse.

Karpaltunnelsyndrom

Symptomer: Ved karpaltunnelsyndrom (afklemning af en nerve til hånden pga for trang plads), vil de akutte symptomer være karakteriseret ved anfald af føleforstyrelser ( f.eks. prikken, snurrende) og smerter til sågar kraftesløshed i hånd og finger ofte på tommelfingersiden af hånden. Smerterne kan til tider være så stærke, at du vågner om natten og bliver nød til at lade armen hænge nedad eller f.eks. ryste hånden for at lindre dem. Lokal fornemmelse af trykken og ubehag er også normalt. Ofte værst om natten.

Årsag: Skyldes at der er mindre plads til nerven, som løber igennem. Pladsmanglen kan skyldes hævelse og kan opstå efter overbelastning, men også som følge af brud i hånden, slidgigt i håndleddet og ved hævelse f.eks. i forbindelse med overgangsalderen, graviditet (pga. en øget mængde væske i kroppen), sukkersyge, ledegigt mv.). 

Behandling: Normalisering af funktion og bevægelighed i håndleddet ved manipulation/mobilisering af leddene, og ofte tillige bløddelsbehandling af muskler, sener og ledbånd. Yderligere kan din behandler instruere i øvelser og evt. kuldebehandling eller infalammationsdæmpende creme. Endvidere vil det ofte være nødvendig med en ændring af de daglige arbejdsvaner, som tit har en stor betydning for netop denne type af problemer. Ved svær afklemning kan inflammationsdæmpende blokade forsøges og i sidste instans operation.