Alt du skal vide om smerter i albuen

GENERELT

Albue

Albuen fungerer som et hængsel, hvorved vi kan bøje og strække armen (eksempelvis når vi skal føre maden til munden, børste tænder, drikke mv. ), men også som et dreje led. Drejeleddet kommer i funktion når vi f.eks. skal låse en dør eller skal skrue med en ”gammeldags” skruetrækker.  Et for mange kendt problem er tennis – eller golf albue, som skyldes en overbelastning af hhv. senehæfterne på ydersiden og indersiden af albuen. Heraf er tennis albue er den hyppigste forekommede.

Se mere

kiropraktoren.dk

Læs også

Smerter i håndled.

Logo

Akutte smerter

Symptomer: Det væsentligste symptom er smerter, der ofte er lokaliseret til en bestemt del/side af leddet afhængig af årsag. Ofte provokeres smerterne ved bevægelse af albuen. Mere beskedne symptomer er ømhed, tunghed eller en form for uro f.eks. sovende, snurrende, prikkende/stikkende fornemmelser.

Årsag: Akutte problemer som efter en skade (f.eks. forvridning, slag), eller langsomt opstået smerter kan ses i forbindelse med overbelastning af albuen, tidligere traume/brud eller ændret brug og bevægemønster pga. problemer i nakke, skulder, ryg eller hånd.

Behandling: Langt de fleste albueproblemer kan afhjælpes gennem kiropraktisk led- og muskelbehandling, af enten selve albuen, eller af relaterede områder. Derudover vil tryk og shock bølge behandling kunne supplere og i visse situationer kan massage, ultralyd/laser eller akupunktur være yderst effektivt. I klinikken vil vores medhjælp, som er uddannet fysioterapeut ofte blive inddraget i et tværfagligt forløb.

Golfalbue

Symptomer: Smerter lokaliseret på albuens inderside. Der kan være stråle smerter fra albuen op mod skulder eller imellem skulderbladene og ligeledes kan smerten stråle ned mod hånden.

Årsag:
Overbelastning pga. f.eks ensidige bevægelser/brug.

Tennisalbue

Symptomer: Smerter lokaliseret på albuens yderside. Der kan være stråle smerter fra albuen op mod skulder eller imellem skulderbladene og ligeledes kan smerten stråle ned mod hånden I svære tilfælde kan du være udsat for, at du begynder at tabe ting. Det kan blive svært og smertefuld at løfte en kop eller mælkekarton og almindelige dagligdagsting kan besværliggøres.

Årsag: Overbelastning pga. f.eks ensidige bevægelser/brug.

Behandling: Led og muskelbehandling lokalt for at dæmpe irritationen/inflammation i området samt for meget øget bevægeligheden. Diverse former for bløddelsteknikker synes at have effekt er relevant. Derudover kigger man også på de kompenserende problemstillinger i f.eks. ryg og nakke. Foruden dette er de nødvendigt at aflaste albuen og evt. ændre daglige rutiner som har forårsaget problemet. Især for denne problematik gælder det, at jo hurtigere en behandling igangsættes, jo hurtigere opnås der lindring.